Workshop agressie
Om als psychiatrisch verpleegkundige te gaan werken is het belangrijk te weten welke vormen van agressie er zijn bij de patiënten en waar dit vandaan kan komen. Tijdens deze cursus heb ik geleerd hoe met deze agressie om te gaan en dan in gesprek te gaan met de patiënt.
Ook heb ik geleerd om te kunnen handelen als de situatie verbaal niet meer opgelost kan worden. Er zijn ons veiligheidstechnieken bijgebracht om jezelf te kunnen bevrijden wanneer een patiënt fysieke agressie vertoont.
Het liefst wil je dit natuurlijk nooit meemaken, tijdens zulke situaties moet je wel pro-actief handelen en assertief zijn en je juist voor de volle 100% inzetten. Het is dan ook cruciaal om wat je geleerd hebt in de theorie ( de veiligheidstechnieken) terug te laten keren in de praktijk.
Workshop coaching
Tijdens deze workshop heb ik geleerd hoe patiënten en collega’s te kunnen coachen en hierin leiderschap te tonen. Dit heb ik gedaan aan de hand van twee verschillende modellen. Dit waren het ProToPlasma model en het NLP. Uiteindelijk heb ik gekozen om een oefencasus te bespreken aan de hand van het NLP plan.
Tijdens dit plan doorloop je verschillende stappen om tot verandering te kunnen komen en iemand te motiveren. Deze stappen bestonden uit: Achterhalen van situatie, gewenste situatie, de hindernissen die ondervonden worden, en waar de patiënt/collega nog hulp bij nodig heeft.
Ik heb geleerd om dit model toe te passen, in de toekomst heb ik door deze workshop de handvaten gekregen om hier verder mee te gaan aan dit verder te ontwikkelen.
Dit sluit aan binnen mijn visie als HBO-V verpleegkundige om de patiënt centraal te laten staan binnen het zorgproces. Door constant open vragen te stellen en uit te gaan van de situatie van de patiënt/collega.
Workshop onbegrepen gedrag
Tijdens deze workshop heb ik aan de hand van verschillende casussen en theorie geleerd hoe in bepaalde situaties het gesprek aan te gaan met de patiënt.Ook door middel stiltes laten of juist het gesprek aan gaan en hoe je dit gesprek aan moet gaan. Tijdens deze workshop is er meer duidelijkheid gekomen over de te volgen stappen om beter bij de patiënt aan te kunnen sluiten.
Dit past ook binnen mijn visie als HBO-V verpleegkundige om mijzelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Nieuwe gesprekstechnieken en te weten wat je wanneer zegt is belangrijk als verpleegkundige. Door meer kennis te hebben van gesprekstechnieken ben je uiteindelijk meer in staat om de patiënt centraal te laten staan.
Externe activiteit 1: cursus wetgeving binnen de psychiatrie
In deze cursus is de wetgeving omtrent de psychiatrie naar voren gekomen, wie schakel je wanneer in? Deze cursus heeft mij een goed overzicht gegeven wat je moet doen als een patiënt opgenomen is en welke rechten hij op dat moment heeft. Dit vind ik belangrijk omdat ik altijd zo transparant als mogelijk wil blijven richting de patiënt. Om deze transparantie te kunnen waarborgen heb ik wel voldoende kennis nodig en daar heeft deze cursus aan bijgedragen.
Externe activiteit 2: Online Bijeenkomst zorgprofessionals V&VN
In deze bijeenkomst zaten zorgprofessionals vanuit heel Nederland die zich hiervoor hadden aangemeld. Tijdens deze bijeenkomst ging het over verbeterprojecten op de afdeling. Hierin bespraken twee mensen die hun doctoraat aan het behalen waren over hun ervaringen met verbeterprojecten en hoe wij dit aanpakten. In deze bijeenkomst gaven zij eerst een presentatie welke technieken je kan toepassen om een verbeterplan op te zetten en hoe deze er uit moest komen te zien.
Het tweede deel van de bijeenkomst werden wij opgesplitst in verschillende groepjes waar wij een casus moesten bespreken en hier een verbeterplan voor op te stellen volgens de uitgelegde methode.
Als ik uiteindelijk verpleegkundig specialist wil worden is het belangrijk dat ik inzicht krijg hoe ik een verbeterplan op wil stellen en hoe hiermee aan de slag te gaan. Hierbij is het ook belangrijk dat ik weet hoe ik het team kan overtuigen tot deelname aan de verbetering.