Hieronder staan verschillende Zelf-assesment modellen die ik gebruikt heb om tot verschillende analyses te komen.

 

Teamrollen Belbin

Voor een team is het Belbin model ideaal, men kan zo verschillende stijlen van verschillende personen met elkaar combineren. Elke teamrol is een strategie om de samenwerking aan te gaan met collega’s in verschillende settingen. (De 9 Teamrollen van Belbin - Talenten & Valkuilen, 2024)

De Belbinrollen zorgen voor verbeterde prestaties in teams en daardoor ontstaat er een creatievere samenwerking. Ook helpt het Belbin model om individuen doeltreffender te laten werken om de bedrijfsdoelstelling te bereiken. Door het gebruik van de modellen kan er op de juiste punten feedback gegeven worden. (Belbin Teamrollen: Wat Zijn Ze en Hoe Achterhaal Je Ze?, 2022)

De teamrollen van Belbin zijn begrippen die gebonden worden aan de context. De verschillende rollen staan met elkaar in verbinding en tonen aan welke rollen in samenwerking actief worden. De teamrollen kunnen in de loop van tijd veranderen. De teamrollen die op enig moment voorop staan kunnen in de loop van de tijd ontwikkelen en/of versterken. (Belbin Nederland, 2024)

Uit de test van Belbin die ik gedaan heb is naar voren gekomen dat de teamrol monitor het meest op mij van toepassing was. Deze bekijkt de zaken op een afstandelijke en kritische manier. In de benadering ben ik volgens het model erg rationeel en kan ik soms gereserveerd en minder gevoelig overkomen. Ik zal mij zelf niet snel laten meeslepen in een stemming van euforie of neerslachtigheid.

Hiernaast kwam de eigenschap vormer ook veel naar voren. De vormer weet mensen te motiveren en is erg gedreven en energiek. Soms kan deze gedrevenheid en energie tegen jezelf werken door andere mensen te prikkelen. Het is dan ook mogelijk om ongeduldig of emotioneel te zijn.

De specialist kwam bij de rollen van Belbin het minst naar voren. De specialist wil ergens erg goed in zijn, en is onderzoekend ingesteld en werkt graag op zichzelf. De specialist wil graag dat er kennis of vaardigheden worden ingebracht.

Ik kan bepaalde kwaliteitskenmerken zoals deze uit de test gekomen zijn wel herkennen binnen mijn eigen ontwikkeling als toekomstig HBO-verpleegkundige.

 

Evaluatie

Als verpleegkundige is het belangrijk om jezelf niet mee te laten slepen in wat de patiënt ervaart. Tot een bepaalde hoogte is dit wel nodig om empathisch te kunnen zijn maar het moet je niet volledig mee- en overnemen.

In bepaalde gevallen ging ik te lang door met vragen aan een collega naar de casus van een patiënt en hoe de collega handelde in de situatie met betrekking tot deze patiënt. Ik was te veel bezig met de voorbereiding van het gesprek en was hier erg grondig en kritisch naar aan het kijken.

De teamrol waarbij ik het laagste aantal punten heb gescoord is het zijn van de specialist. Dit zou dan betekenen dat ik niet graag ergens goed in wil zijn, dit herken ik alleen niet zo in mijzelf. Als verpleegkundige wil ik goed zijn in de zorg die ik lever aan de patiënt. Ook wil ik wel dat er kennis wordt ingebracht om de zorg op een zo goed mogelijk niveau uit te kunnen blijven voeren. Misschien is dit toch een punt waar ik extra op moet letten in de toekomst.

Terugkijkend naar wat de Belbin scorelijst inhoudt en wat er uit de scores naar voren is gekomen, blijkt dat men duidelijk laat zien waar de kwaliteiten liggen per persoon als verpleegkundige en als team. Het is daarom noodzakelijk om als team verschillende competenties (als rollen van Belbin) bij elkaar te hebben om aan de hoge kwaliteitseis van zorg te kunnen voldoen. Dat geldt voor mij als toekomstig HBO-verpleegkundige, maar ook voor het team.

 

Leerstijlentest KOLB

Iedereen leert op een persoonlijke manier. De leerstijlen van Kolb bestaan uit vier verschillende leerstijlen. Iedereen bezit elk van de vier leerstijlen maar heeft een bepaalde voorkeur voor een leerstijl. Deze stijl laat zien hoe iemand het liefst iets effectiefs leert. (Opleidingen, 2024)

 

  • Doener; deze is praktisch ingesteld en leert door dingen te doen. Een doener heeft een duidelijke richting nodig, anders wordt diegene onrustig
  • Dromer: De dromer maakt gebruik van verbeeldingskracht en heeft inlevingsvermogen. Hierdoor ziet een dromer mogelijkheden of juist obstakels waardoor beslissingen uitgesteld kunnen worden
  • Denker: Een denker observeert en reflecteert intern. Een denker werkt graag volgens theorie en intellectuele uitdagingen.
  • Beslisser: Deze leerstijlrol richt zich op praktische toepassingen. Deze denker houdt van praktijkvoorbeelden om daaruit specifieke oplossingen te bedenken.

 

Uit de leerstijltest van KOLB is naar voren gekomen dat ik het liefste leer door te observeren en mijn fantasie te gebruiken. Door goed naar mensen, de leerstof of een probleem te kijken kom ik erachter hoe iets werkt. Ik wil goed nadenken over de casus, maar dan moet het probleem wel concreet en helder zijn. Doordat ik goed observeer zie ik veel verschillende aspecten van de casus. 

 

 

Evaluatie

Dit is belangrijk als toekomstig HBO-verpleegkundige en dit herken ik in mijzelf als ik aan het werk ben. Ik probeer actief te luisteren en in oplossingen te denken die de patiënt aangeeft in het gesprek. Hierin neem ik de verschillende aspecten in mee. Binnen de psychiatrische afdeling is het communiceren met de patiënt essentieel en is actief luisteren en in oplossingen denken noodzakelijk.

Het rechtstreeks terugbrengen van wat er in de theorie staat in de praktijk komt als minst naar voren vanuit mijn kwaliteiten. De duale route die ik tijdens mijn studie heb gelopen zou hier medeoorzaak van kunnen zijn, tijdens deze route leer je meer vanuit de praktijk. Dit zou ik dan ook verder willen ontwikkelen als toekomstig HBO-V verpleegkundige. Door in de praktijk allerlei zaken veel met mijn collega’s te bespreken kan ik toetsen hoe de theorie in de praktijk toegepast kan worden. Dit zorgt dan voor een verbetering van de patiëntenzorg.

 

 

SWOT-analyse

SWOT staat voor; Strengths, weaknesses, opportunities en threats.

Een SWOT-analyse is een analysemodel dat gebruikt wordt om zwakke punten, sterke punten, mogelijkheden en bedreigingen naar voren te brengen. Dit analysemodel kan voor grote processen of projecten gebruikt worden. Dit model helpt om mogelijkheden bloot te leggen voor uiteindelijke verbetering. (Raeburn, 2021)

De strengths en weaknesses zijn punten waarin beschreven wordt wat jouw positieve en negatieve punten zijn. Op deze punten heb jij meer invloed op in plaats van je omgeving. Door gebruik te maken van deze positieve of negatieve punten kun je je gaan onderscheiden als verpleegkundige. Je moet met deze punten om leren gaan.

De opportunities en threats zijn vaak externe punten waar je mee te maken hebt. Door het waarnemen van deze punten bij anderen kan je hierop inspelen. Door deze punten waar te nemen kan je hiermee aan de slag. (Gertjanschop, 2023)

 

Persoonlijke SWOT-analyse

 

Positief intern

Ik probeer altijd mijn best te doen.

Ik help andere mensen graag.

Ik probeer atlijd aardig te zijn.

Ik probeer altijd op het zelfde niveau te denken als de mensen waarmee ik praat.

 

Negatief intern

Ik kan mijzelf slecht concentreren.

Ik kan in momenten te veel praten.

Ik ben afwachtend.

 

Positief extern

Ik kan goed vergaderen met mensen.

Als er iets met mensen aan de hand is kan ik hen helpen met dat probleem.

Ik begrijp wat de mensen willen.

Ik ga er altijd vol voor als er iets aan mij wordt gevraagd.

Ik sta altijd open voor feedback van alles en iedereen.

 

Negatief extern

Ik doe te veel mijn best

Mensen gaan zich aan mij ergeren omdat ik mensen misschien te veel help of juist te veel ben

 

Algemene evaluatie 

Terugkijkend naar de verschillende assessment modellen en wat hieruit is gekomen is gebleken dat ik rationeel nadenk, veel energie heb en mensen kan motiveren, ik het liefste leer door te observeren hoe anderen handelen, ik altijd ergens vol voor ga, begrijp wat mensen bedoelen en ik altijd mijn best probeer te doen.

Wat daar tegenover staat is dat ik het moeilijk vind om theorie terug te laten keren in de praktijk , ik juist te veel/overweldigend kan zijn in andere situaties dan juist weer afwachtend ben. 

 

Zoals eerder beschreven zou ik zelf verder de psychiatrie kant op willen gaan als verpleegkundige en mij hierin verder willen specialiseren. Uiteindelijk zou ik een functie als verpleegkundig specialist ambiëren (het liefst binnen een academisch ziekenhuis). Als verpleegkundig specialist ben je meer met onderzoeken bezig en ga je dieper in op de materie. Een verpleegkundig specialist staat als het ware tussen de arts en de verpleegkundige. De verpleegkundig specialist houdt bijvoorbeeld ook eigen consulten en staat veel in contact met de familie van de patiënt. Hiernaast wil ik verder doorgroeien en ontwikkelen in het nemen van de coördinerende rol op de verpleegafdeling.  Als ik terugkijk op de punten die naar voren zijn gekomen in de zelfassessment modellen is het noodzakelijk om het terug laten van theorie naar de praktijk verder te ontwikkelen. Dit wil ik doen door hier tijdens mijn tijd als verpleegkundige al meer mee bezig te zijn, om dan al in verschillende werkgroepen/verbetergroepen te zitten en al ben gaan leren om onderzoek te doen.

 

Verder is het belangrijk om mijn assertiviteit en proactieve houding nog meer te gaan ontwikkelen. Tijdens mijn laatste stage is dit al gebeurd maar zoals gebleken is hierin nog ruimte voor verbetering.